کد مطلب:17601
تاریخ انتشار:5 تیر 1400 ساعت 14:52
چاپ چاپ

راهکاری برای طراحی شهرهای خنک‌تر

سایه درختان و ساختمان‌ها تا چه اندازه در خنک‌کردن مناطق شهری و کاهش اثرات جزیره گرمایی شهری موثر هستند.

محققان با استفاده از مدل سه‌بعدی دیجیتال اثرات مسدودکردن نور خورشید را تجزیه‌وتحلیل کردند و دریافتند که سایه درختان و ساختمان‌ها تا چه اندازه در خنک‌کردن مناطق شهری و کاهش اثرات جزیره گرمایی شهری موثر هستند.

به گزارش سایت خبری محیط زیست ایران (IENA) به نقل از ساینس‌دیلی، استفاده بیشتر از بتن، آسفالت و وسایل نقلیه در شهرها منجر به افزایش دما می‌شوند و زمانی که آفتاب تابستان در یک خیابان گرم به افراد می‌تابد، اولین واکنش، فرار به مکان دارای سایه است که درختان یا ساختمان‌ها ایجاده کرده‌اند. این اولین بررسی برای محاسبه میزان دقیق این مناطق است که به کاهش دما و اثر جزیره گرمایی شهری کمک می‌کند.

محققان یک مدل دیجیتال سه‌بعدی پیچیده بخشی از کلمبوس اوهایو (۶۰ منطقه) را ایجاد و تعیین کردند، در  یک روز تابستانی طی ساعاتی از روز، سایه ساختمان‌ها و درختان منطقه چه تاثیری بر دمای سطح زمین دارند.

ژان میشل گولدمن، از محققان این بررسی و استاد برنامه‌ریزی شهری در دانشگاه ایالتی اوهایو گفت: این نتایج می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی بر دمای سطح خیابان و محله داشته باشد. شبیه‌سازی که توسط محققان در یکی از محله‌های کلمبوس با  دمای ۹۳.۳۳ درجه فارنهایت (۳۴.۷ درجه سانتیگراد) انجام شد، مشخص کرد که اگر درختان جوان در این منطقه (۲۰ درخت) کاملا رشد کرده باشند، می‌توانند دما را تا ۴.۸۷ درجه کاهش دهند.

مدت‌ها است که محققان در مورد اثر جزیره گرمایی شهری که در آن ساختمان‌ها و دیگر موارد، گرمای بیشتری از خورشید را نسبت به مناظر روستایی جذب و آزاد می‌کنند و موجب افزایش دما می‌شوند را بررسی می‌کنند. محققان در بررسی ۶۰ شهر ایالات‌متحده دریافتند که دمای شهری در تابستان ۲.۴ درجه فارنهایت بالاتر از دمای روستایی است.

نتایج نشان داد، همان‌طور که انتظار می‌رفت، ساختمان‌ها گرما را در منطقه افزایش می‌دهند، اما سایه‌های ایجاد شده نیز تاثیر خنک‌کنندگی قابل‌توجهی بر دما خواهند داشت، به ویژه اگر پشت‌بام ساختمان سایه داشته باشد.

محققان اظهار کردند: افزایش یک درصدی مساحت یک ساختمان منجر به افزایش بین ۲.۶ تا سه درصد دمای سطح خواهد شد، اما افزایش یک درصدی سطح سایه پشت‌بام، منجر به کاهش دمای بین ۰.۱۳ تا ۰.۳۱ درصد می‌شود. سایه در جاده‌ها و پارکینگ‌ها نیز به‌طور قابل‌توجهی دما را کاهش می‌دهد. تجزیه‌وتحلیل محققان نشان داد، با به حداکثر رساندن سایه در پشت‌بام و جاده می‌توان اثرات کاهش گرما را افزایش داد.

در این بررسی‌ها، اهمیت فضای سبز و آب برای کاهش دما نیز نشان داده شده است، مناطق چمنی و سایه‌دار، اثرات قابل‌توجهی در کاهش گرما دارند، البته تاثیر چمن سایه‌ بیشتر از چمنی است که در معرض نور مستقیم خورشید باشد. همچنین، حجم سایه درختان و سطح آب نیز اثرات خنک‌کنندگی قابل‌توجهی دارند.

گولدمن گفت: مدت‌ها است که می‌دانیم سایه درختان و ساختمان‌ها می‌توانند خنک‌کننده باشند، اما اندازه‌گیری دقیق آن می‌تواند به انتخاب بهتر طراحی و راهبردهای سبزتر برای کاهش اثر جزیره گرمایش شهری کمک کند.

یافته‌های این بررسی در نشریه Computers, Environment and Urban Systems منتشر شده است.

انتهای پیام


http://www.mohitzist.ir/fa/content/17601